Menu

Nieuws rond brand en verbouwing

In de nacht van 30 april heeft in de praktijk een brand voor grote schade gezorgd. Het hele inwendige van de praktijk moet als verloren worden beschouwd. Deels door de brand en hitte, deels door zeer uitgebreide roetschade.

Om u op de hoogte te houden van het nieuws rondom de brand, de tijdelijke locatie van de praktijk en de verbouwing heb ik deze link gemaakt (een soort blog): nieuws rond brand en verbouwing

We hopen op uw begrip en zullen er alles aan doen om de zorg voor u in deze moeilijke periode optimaal mogelijk te houden. Laat het ons weten als iets toch niet goed loopt, dan proberen we dat op te lossen.

 

Donderdag 26 oktober

Deze week is de praktijk met 'vakantie'. Een drukke week, want maandag 30 oktober starten we weer in onze eigen, verbouwde pand. Vorige week zijn we al met de verhuizing vanuit de Portakabins begonnen, terwijl we praktijk deden vanuit de prakttijk van collega de Vries aan de Kerkweg 39. Collega de Vries was met vakantie, dus we konden van zijn ruimte gebruik maken, onze én zijn patiënten zien en tegelijk verhuizen. Én ondertussen was/is de verbouwing ook nog niet klaar. We hadden enorm geluk met een aantal zomerse dagen achter elkaar in half oktober want het dak moest nog vervangen worden. De brandlucht was er helemaal ingetrokken, dus de dakplaten moesten er nog af. Een voorzichtige klus, want het plafond ónder de dakbalken was al verniewd en gestuukt. Dankzij het mooie weer en inzet van de nodige werkmensen is de klus geklaard. Op dit moment hoeft alleen nog de rand van het dak aangebracht te worden.Is niet helemaal waar realiseer ik mij nu. Onze koffiekamer achter moet nog helemaal gedaan worden: vloer erin, schilderen, keuken plaatsen, plafond erin.

Vorige week hebben we dus de Portakabins leeg gehaald. Afgelopen maandag 23 oktober zijn ze weer opgehaald. Foto's hieronder. Ik was heel blij toen ze kwamen en mij in staat stelde mijn praktijk tijdelijk op deze geïmproviseerde manier voort te zetten, maar ik was zeker zo blij ze weer te zien vertrekken. In totaal hebben we 4,5 maand vanuit de Portakabins gewerkt. Met dank aan alle buren die zonder gemopper de tijdelijke overlast voor lief hebben genomen. Ondertussen heeft de gemeente ook al de betonnen wegblokkades opgeruimd. De verkeersborden zullen naar ik aanneem binnenkort volgen.

Deze 'vakantieweek' ben ik elke dag heel druk met alles weer op orde te krijgen. Er wordt een nieuw computernetwerk aangelegd, patchkast aangesloten, nieuwe computers; ook nieuwe telefonie. Daarnaast nog veel kluswerk om alles weer in te richten, op te hangen, te schilderen, plaatsing nieuw wachtkamerscherm, etc. De week begon op maandag goed met het ophalen van de portakabins.

Hieronder weer wat impressies van de afgelopen 2 weken:

De nieuwe vloer wordt erin gelegd

IMG 4492

 

IMG 4497

IMG 4500

IMG 4532

Spullen die een half jaar in de opslag gelegen hebben komen weer terug. Het betreft hier spullen waar de roet niet in heeft kunnen trekken (harde materialen) en die dus goed te reinigen waren.

IMG 4534

En nieuwe spullen. Hoewel deze tafel hieronder met bijbehorende kast afkomstig zijn van de nu geslootpte Rabobank. Een kadootje.

IMG 4536

Dochter Maureen helpt met dingen in elkaar zetten. Ik begon mijn praktijk op 1 maart 1998; Maureen werd 4 weken later geboren. Ondertussen is zij tweede jaars student geneeskunde in Utrecht... En zijn mijn haren wat grijzer geworden. En is er deze zomer een witte baard bij gekomen...

IMG 4570

Het dak wordt vernieuwd tijdens een aantal uitzonderlijk zomerse dagen half oktober:

IMG 4589

IMG 4590

IMG 4591

IMG 4594

Vanuit het patiëntentoilet zit u er frisjes bij.Omdat hier geen gestuukt plafond in komt, maar een systeemplafond is het helemaal open tijdens de werkzaamheden aan het dak.

IMG 4621

Vorige week werkten we vanuit de praktijk van collega de Vries aan de Kerkweg. Hier Anna-Marie aan de balie.

IMG 4623

IMG 4625

Ondertussen gaat het werk aan het dak verder.

IMG 4627

En komt er weer wat inrichting terug. De balie en mijn werktafel, alsook enkele kasten, zijn gespaard. Deze zijn indertijd gemaakt door een meubelmaker en van zo'n goed kwaliteit dat de stank er in niet in heeft kunnen trekken.

Enige uitzondering misschien de centrale kast met watpunt in mijn kamer, maar die krijgt nog een ozonbehandeling. Hopelijk is dat dan ook helemaal goed. 

IMG 4633

Nu maar weer orde zien te scheppen in deze puinhoop.

IMG 4659

Afgelopen zaterdag, na een dag klussen, hadden de medewerkers van de huisartsen- en tandartsenpraktijk als verrassing een feestelijk buffet georganiseerd. Gelukkig hadden ze voor mij als vegan ook lekkere dingen gemaakt.

Mij vrouw zat in het complot en had mij weggelokt voor een klusje elders. Was dus een hele verrassing om de praktijk zo feestelijk te zien waar het drie kwartier daarvoor nog een rommeltje was.

IMG 4663

Ingrid is er maar druk mee.

IMG 4666

Drukte rond de patchkast bij de aanleg van het computernetwerk en telefonie:

 IMG 4677

Het weghalen van de portakabins:

IMG 4680

IMG 4682

IMG 4685

IMG 4690

IMG 4692

En hier hebben we dan maandenlang onze praktijk uitgeoefend.

IMG 4693

 

 

Dinsdag 10 oktober

Zo, een hele tijd mediastilte rond het pand... Heeft ook wel z'n reden gehad.

Op een gegeven moment was de verbouwing zo'n beetje klaar, maar rook het toch nog naar brand.

Er is een gespecialiseerd bedrijf komen kijken waar die brandlucht nog vandaan kwam. Blijkt dat het de roetdeeltjes en daarmee de brandlucht diep in de poreuze dakplaten zijn doorgedrongen. Tevens bleken zich roetresten in een spouwmuur genesteld te hebben.

Om een heel lang slepend verhaal kort te maken: het dak van het lage deel van het pand moet er alsnog geheel af. Geen makkelijke klus nu het herfst geworden is en het weer zeer wisselvallig.En het plafond wel al helemaal vernieuwd is...Ook de spouwmuur wordt gesloopt.

Het streven om op 6 oktober naar de praktijk terug te verhuizen kwam hiermee op losse schoeven te staan.

Het plan is nu als volgt:

in de herfstvakantie van de scholen van 16-20 oktober ga ik voor 1 week met mijn praktijk werken vanuit de praktijk van collega de Vries aan de Kerkweg 39. In deze week wordt mijn praktijk verhuisd naar het eigen gebouw en zal de aannemer het dak vervangen. De Vries zelf heeft dan vakantie, dus we zitten in zijn praktijk niemand in de weg en nemen die week toch al waar voor zijn patiënten.

De week daarna (23-27 oktober) is onze eigen praktijk met herfstvakantie. Komt goed uit, want dan kunnen we alle puntjes op de i zetten.

De griepvaccinaties kunnen we dan in de eigen praktijk geven op dinsdag 14 november.

Al met al een vervelend staartje, maar gelukkig komt het goed. Achteraf had beter het hele pand plat gekund, maar het is zoals het is.

Overigens ziet het er nu wel weer prachtig uit: alles nieuw gestuukt, nieuwe vloer (gaat er op dit moment in), nieuwe plafonds, alles fris in de verf, etc, etc.

Hieronder wat impressies.

Inspectie van het dak:

 

 Als er zelfs mannen in pak het dak op gaan weet je wel hoe laat het is ...

 Nieuwe vloer gaat erin:

 

Ondertussen is ons eerste onderkomen na de brand, het oude Rabobank gebouw, gesloopt. Vreemd dat we hier kortgeleden nog onze praktijkvoor 6 weken hebben uitgeoefend.

 

 

Donderdag 24 augustus

Vandaag zijn de kozijnen in de wachtkamer aan de beurt.

Hier keken we erg naar uit, want de oude kozijnen waren het laatste wat nog zichtbaar was van de brand.

IMG 4013b

de oude kozijn eruit

IMG 4011

nieuw erin

IMG 4014b

IMG 4012

Weer een stap verder!

 

 

 

 

Maandag 21 augustus

Vorig week zat de bouwvak erop en wordt er weer hard gewerkt in de praktijk. In de tussentijd kon het stucwerk goed drogen, dus de bouwvak ik goed benut.

De schilders zijn flink aan de slag om alle muren en gestucte plafonds te schilderen. Er komt dus eindelijk weer wat kleur in de praktijk en dat is heerlijk om te zien!

Hieronder wat foto's van hoe het er nu uitziet.

Er is nog altijd iets brandlucht te ruiken omdat de kozijnen in de wachtkamer pas verwijderd kunnen worden zodra de nieuwe kunnen worden geleverd. Dat is dus nog even een dingetje.

Hier de foto's van vandaag:

IMG 3961

Vanuit de wachtkamer kijkend naar de nieuw en nu ook weer blauwd zig-zag tussen de wachtkamer en de balie van de huisartsenpraktijk.

 

IMG 3964

Vanuit de assistentenspreekkamer een doorkijkje naar de balieruimte (rechts) en mijn spreekkamer (links).

 

IMG 3966

 

IMG 3970

Prachtige nieuwe lichtkoepel in de wachtkamer.

 

 

 

Zondag 30 juli

Zo, de vakantie zit er zo goed als op. Morgen gaan we weer van start en zullen daarbij ook de waarneming doen voor collega de Vries die nu met vakantie gaat.

Vandaag even een kijkje in de praktijk genomen waar in de vakantie de stukadoors hard aan het werk geweest zijn. Ziet er prachtig uit. Moet alleen nog drogen. Daarvoor mogen we nog wel een paar mooie zonnige zomerse dagen hebben...

Om een indruk te geven van hoe het er nu uitziet na het stucwerk hieronder wat foto's van vandaag.

Als alles droog is kan de schilder aan de slag.

 

wachtkamer juli

 moet allemaal nog beetje drogen...

wachtkamer2 juli

wachtkamer4 juli

wachtkamer5 juli

wachtkamer6 juli

 balie juli

 

 

Maandag 3 juli

Zo, de hoogste tijd om een paar foto's te plaatsen over hoe het binnenin de portakabins eruit ziet.

We zijn 21 juni met de spreekuren begonnen. Was een erg warme period, maar 4 mobiele airco's bieden uitkomst. Zonder deze airco's zou het op warme dagen onmogelijk zijn om in de portakabins te werken. Ze doen hun werk gelukkig goed, zodat het ook bij warm weer goed toeven is in de portakabins

Op de eerste foto hieronder is op de achtergrond ons eigen praktijkpand te zien waar hard gewerkt wordt. Er worden daar flinke vorderingen gemaakt. De uitgebrande technische ruimte van de tandarts is helemaal gesloopt en weer opnieuw opgebouw. Zo ook mijn 'zig-zag'-wand welke mijn balieruimte afscheidt van de wachtkamer. Alle vloeren en plafonds eruit, nieuwe isolatie in de plafonds, nieuwe elelektriek. Ook de meeste deuren hebben de brand niet overleefd. Na de sloop was het dan ook een trieste aanblik. Momenteel is de opbouw echter goed van start. Uit het dak moeten nog wel de lichtkoepels worden gesloopt.

portakabinhdr

De entree bij de wachtkamer en balie.

portakabinentree

De wachtkamer (in de portakabin bij de balie). Dit is in de portakabin die het dichtst bij het eigen praktijkpand staat.

portkabinwachtkamer

 

De balie waar u de assistentes kunt vinden.

portakabinbalie

Spreekkamer van de assistentes. Beetje krap allemaal, maar het lukt.

portakabinassistent

Het keukentje in de portakabin van de assistentes.

portakabinkeuken1

Tja, dit is natuurlijk een toilet. Beide portakabins hebben een keukentje en een toilet.

toilet2

Mijn spreekkamer.

portakbinhuisarts

Spreekkamer van de huisarts in opleiding. In dezelfde portakabin als mijn spreekkamer. Dit is de portakabin in de richting van de Straatweg.

portakabinaios

En ook hier een keukentje.

keukentje

 

Maandag 19 juni

Het heeft even geduurd, maar vandaag was het dan zover: de portakabins zijn geplaatst vlakbij de eigen praktijk, aan het Bachplein. Er waren al de nodige voorbereidingen getroffen voor aanvoor van elektriciteit, telefonie en water en voor de afvoer op het riool.

Morgen gaan we de inventaris uit het voormalige Rabobankpand verhuizen naar de portakabins en zullen de technische mensen ons computernetwerk en telefonie weer aan de praat zien te krijgen. Hiervoor moet het natuurlijk ook weer goedkomen met internet. Zonder internet werkt niets, de computers niet en de telefonie niet.

De bedoeling is woensdag weer te werken, maar nog met een slag om de arm vanwege wat onzekere factoren...

De portakbins zijn via een klein opstapje te betreden. Voor mensen voor wie dit niet mogelijk is zullen we de komende periode visites gaan afleggen. De eigen praktijk zal weer toegankelijjk zijn voor rolstoelen en scootmobielen.

Hieronder heb ik enkele impressies geplaatst van het plaatsen van de portakabins.

De plek is voorbereid voor de portakabins:

IMG 2572

 

IMG 2578

Stuurmanskunsten:

IMG 2579

 

IMG 2599

Daar hangt een deel van de tijdelijke praktijk... het deel met de balie en wachtkamer.

IMG 2604

 

IMG 2618

In deze achterste portakabin zullen de spreekkamers van de (huisarts) in opleiding en mijn eigen spreekkamer ingericht worden.

IMG 2622

 

IMG 2626

 

IMG 2628

Het eindresultaat:

IMG 2637

 

Woensdag 7 juni

Nou, we zijn weer een heel stuk verder.  De kogel is door de kerk: binnen ongeveer 2 weken moeten we uit ons huidige tijdelijke praktijkpand aan de Raadhuisstraat 33. Ben al weer enige tijd druk bezig met alternatieve praktijklocatie.Een situatie zoals we in het oude Rabobankpand hebben gehad is nu niet meer voorhanden. Er bleef eigenlijk alleen nog de mogelijkheid over om de medewerkers van de praktijk over het dorp te verspreiden afhankelijk van op welke dag bij welke collega huisarts of fysiotherapeut een kamer beschikbaar was. Dit zou zeer chaotisch geworden zijn en zeer slecht voor de continuiteit en veiligheid van patiëntenzorg. We hebben er dan ook voor gekozen om alles op alles te zetten om vlakbij de praktijk een praktijksituatie op kleine schaal te creëren in de vorm van 2 naast elkaar geplaatste portakabins.

Op maandag19 juni worden de 2 portakabins geplaatst vlakbij het het eigen praktijkpand. Op 20 en 21 juni zullen deze worden ingericht en aangesloten op water, elektriciteit, riolering, dataverbindingen en telefonie. Nog een hele klus, maar het ei is gelegd. Een hele opluchting, want toch even een heel karwei om dt met alle betrokken partijen afgestemd te krijgen. De gemeente is erg druk geweest om dit mogelijk te maken. Daarnaast coördineren met leverancier van de portakabins, de expert van de verzekeraar, de eigen expert, de aannemer, telefoniemensen, automatiseringsmensen, etc. We zijn er nog niet. Er volgen nog wel de nodige overleggen en vergaderingen, maar de datum is nu in ieder geval vastgelegd. Iets om naar toe te werken.

Natuurlijk nemen we met dubbel gevoel over 2 weken afscheid van 'ons' Rabobankpand. We hebben er dan 6 weken heel fijn kunnen werken, zijn door de mensen van de Rabobank bijzonder gastvrij onthaald en ook bij ons afscheid over 2 weken blijven zij ons steunen door meubilair ter beschikking te stellen voor wachkamer en dergelijke. Héél bijzonder!

Vandaag ook weer met de aannemer door het pand geweest om details te bespreken. Hieronder enkele foto's die ik vandaag maakte. Momenteel gaat er weer nieuwe plafondisolatie in waarna de elektricien aan de slag kan. Deze week werkt het weer niet zo mee, anders had al een deel van het dak gesloopt en hersteld kunnen worden. Nou, volgende week gaat dat vast wel goed komen.

De verwachting is dat de vebouwing gaat duren tot eind september en bij pech eind oktober. Voorlopig gaat het echter heel voorspoedig.

IMG 2382

IMG 2384

IMG 2386

 

 

Dinsdag 31 mei

In afwachting van op welke termijn wij het Rabobankpand weer moeten verlaten ben ik druk bezig met te plannen voor de situatie erna. Gelukkig wil de gemeente heel vlot meewerken om tijdelijke plaatsing van portakabins mogelijk te maken vlakbij het eigen praktijkpand aan de Beethovenlaan. Wachten is nu vooral op duideljkheid over wanneer het Rabobankpand moeten verlaten.

Hopelijk start deze week de aannemer met de verbouwing.

Voorlopig dus even nog geen zomervakantie plannen...

 

Donderdag 25 mei

Gisteren slecht nieuws gekregen. BInnen enkele weken zullen we ons tijdelijke praktijk in het voormalige Rabobankpand weer moeten verlaten. Het zal binnenkort worden overgedragen van de Rabobank aan de nieuwe eigenaren en daarna gesloopt worden om plaats te maken voor 3 nieuwe villa's.

Vanochtend gelijk wezen kijken naar mogelijke tijdelijke praktijkruimte in 't Zand. Helaas blijkt dit niet geschikt, of redelijkerwijs geschikt te maken.

Dit betekent dat ik toch verder zal moeten met de gemeente om ergens tijdelijk praktijkruimte neer te zetten in de vorm van portacabins en eventueel tijd tussen het verlaten van het Rabobankpand en het in gebruik nemen van de portacabins zal moeten overbruggen door hier en daar in het dorp bij een collega, of fysiotherapeut ruimte te lenen. Eerste struikelblok hierin is de tijd de nodig is voor de vergunningvelening via de gemeente voor het tijdelijk plaatsen van de portacabins. Hopelijk is hiervoor toch iets van een spoedprocedure mogelijk.

 

Dinsdag 23 mei

Vandaag met aannemer en bouwexpert weer in het pand geweest. De uitgebreide offerte doorgelopen met hier en daar kleine aanvullingen, of aanpassingen. We hopen dat volgende week een begin kan worden gemaakt. In het pand bleek het nog behoorlijk naar brand te ruiken, ondanks alle sloop- en schoonmaakwerkzaamheden en ondanks dat het hele plafond met het witte fixeergoedje is behandeld. Er zal nog meer moeten worden weggehaald uit het pand dat nu al een bijna geheel gestripte indruk maakt. De hoop is dat vóór de bouwvak zoveel werk klaar is dat ín de bouwvak de stukadoors erin kunnen. Die werken in de bouwvak nog even door, dus het is te hopen dat dit zo uitpakt. Toch zal het tot in september en mogelijk in oktober kunnen duren voor het pand weer opgeleverd wordt. Een meer gedetailleerde planning volgt.

Ondertussen moeten we nadenken of we dingen anders willen doen in het pand. Bijvoorbeeld een systeemplafond in de hoge kamers in plaats van gipsplaten. En een patchkast voor de automatisering en telefonie in plaats van de apparatuur overal en nergens los aan de muur te schroeven.

Grootste onzekerheid op dit moment is of we de bouwperiode met de praktijk in het oude Rabobankpand kunnen blijven zitten. Afgelopen weekend de nodige hoofdbrekens gehad hoe dat op te lossen indien we daar binnen enkele weken toch al weer uit zouden moeten...  Het is niet te hopen, maar het zou zomaar kunnen. Mogelijk deze week uitsluitsel. Indien we niet in het Rabobankpand kunnen blijven zullen we 'versnipperd' raken over verschillende locaties in het dorp. Zo zal de praktijkondersteuner GGZ op een aparte plek in het dorp komen, de praktijkondersteuner voor suikerziekte en longziekte op een andere locatie en assistente en huisarts zelf op een derde locatie. Samen met de arts in opleiding. Waarbij de assistente haar spreekuur zal moeten doen in de praktijk van een collega. Pffff. Dit moet je niet willen, maar een andere oplossing lijkt niet aanwezg. Er is ons dus veel aan gelegen om de verbouwing snel te starten en door te pakken! En ondertussen te hopen dat we nog even in het Rabobankpand kunnen bijven. 

 

Vrijdag 19 mei

Komende zondag is het 3 weken na de brand. Ondertussen zit de 2e week in de tijdelijke praktijklocatie in het voormalige Rabobankpand er op. Vandaag eindelijk de fax ook aan de praat gekregen. Een ouderwets communicatiemiddel, maar binnen de medische wereld nog zeer veel gebruikt. Eigenlijk zijn we nu wel zo'n beetje volledig op orde. En dat voelt goed. Wat ook goed voelt is dat de sloop- en schoonmaakwerkzaamheden aan de Beethovenlaan zo'n beetje op hun eind lopen. Hieronder heb ik een paar foto's van vandaag geplaatst. Daarop is te zien dat de houten balken/plafonds met een-of-ander speciaal wit goedje zijn gefixeerd. De bedoeling hiervan is dat roetlucht welke in het hout getrokken is en er niet uit kan in te sluiten zodat je daar naderhand niets meer van ruikt.

Dinsdag zitten we met de aannemer en bouwdeskundige van de verzekering rond de tafel. Hopelijk komen hier constructieve afspraken uit. Ik kijk uit om na al die verwoesting weer wat moois en fris opgebouwd te zien worden. Verder hoop ik volgende week meer duidelijkheid te krijgen over hoe lang ik in het Rabobankpand kan blijven zitten. Het is beslist niet uitgesloten dat ik over een maand weer moet verhuizen naar een andere tijdelijke praktijkruimte. Zo ideaal als in het Rabobankpand kan het natuurlijk nooit worden.  Een spannende week dus...

Oh ja, ik zou het bijna vergeten, maar woensdag zijn Theo Goedendorp en ik door RTV Stichtse Vecht geïnterviewd. Hiervan is vandaag een leuk filmpje gemonteerd welke hier te zien is: Zorgverleners vertellen over de brand in hun praktijk

 

Hieronder is goed te zien hoe de houten balken en plafondplaten zijn gefixeerd met het witte goedje dat ervoor moet zorgen dat deze delen geen roetlucht blijven verspreiden.

2017 05 19 13.43.38

de hal/ingang gezien vanuit de balieruimt van de huisartsenpraktijk

2017 05 19 13.45.26

De wachtkamer gezien vanuit de balieruimte van de husiartsenpraktijk. De blauwe 'zig-zag' is weg.

2017 05 19 13.45.48

 

Blik vanuit mijn spreekkamer.

2017 05 19 .13.44.02

Zo ziet het plafond in de wachtkamer er nu uit kijkend naar de hoek waar de tandartsenbalie stond.

wachtkamerwit

 

 

Woensdag 17 mei

Even een update. Deze week eindelijk het gevoel de patiëntenzorg weer een beetje normaal loopt. Vorige week, direct na de brand, hadden we de indruk dat mensen hun bezoek aan de huisarts waar mogeljik nog even uitstelde. Deze week is het echter weer ouderwets druk. Om de rust in de praktijk te houden heb ik mij voor 2 al lang geleden geplande nascholingsdagen op dinsdag en woensdag afgemeld. Maar goed ook, want er waren veel mensen die gezien moesten worden.

Er waren nog genoeg dingen om te regelen en sommige dingen blijven behelpen. Vandaag is eindelijk het locale internet functioneel. Dit is belangrijk voor de techniek die we gebruiken voor ecg's, maar ook voor praktische zaken zoals de telefooncarrousel welke wordt ingezet tijdens de lunchpauzes van de assistentes van verschillende huisartspraktijken in het dorp. De assitentes hebben op verschillende tijdstippen lunchpauze en de telefooncarrousel zorgt voor doorschakeling naar een beschikbare assistente.  Omdat dit niet functioneerde kon het voorkomen dat u de afgelopen 2 weken tijdens de lunchpauze van de assistente niet een assistente van een andere praktijk aan de lijn kreeg, maar mijzelf of de arts in opleiding. Verder is de oplader voor mijn ogen/orenkijker gelukkig boven water. Een hele opluchting omdat ik dat apparaat dagelijks vele malen gebruik. Ook kon ik bij collega de Vries een onderzoekslamp op poot lenen zodat we ook wat dat betreft geholpen zijn. Waar we heel blij mee zijn is dat gisteren ook het longfunctieapparaat en de bijbehorende registratiesoftware weer operationeel is. Het apparaat is schoongemaakt en de turbine vervangen. Daarna is het apparaat aan tests onderworden en voldoet aan alle eisen.

Vanmiddag aan het einde van de middag werden Theo Goedendorp en ik geïnterviewd door RTV Stichtse Vecht. Het zal over enkele dagen worden gemonteerd en gepubliceerd (TV en online).  Volgens mij is wat wij te zeggen hadden wel duidelijk, maar na afloop denk je natuurlijk aan allerlei andere dingen die je nog graag had willen zeggen. Maar ja, dat kan ik ook hier in dit blog kwijt.

Nog even enkele foto's:

Mijn vrouw Carla Sandkuijl, arts ouderenzorg (rechts) en Anouk Rademaker (huisarts in opleiding tot afgelopen 1 maart)

beethovenlaanAnouk

 

Ingrid met het nieuwe baliemeubilair; althans voor tijdelijk in het Rabobankpand; daarna komt het in een spreekkamer

balienieuw

 

Vanmiddag in het magazijn bij de fi Dolmans in IJsselstein wat spullen opgehaald. Hier staat ook de balie opgeslagen in deze krat. De balie is schoongemaakt en met ozon behandeld.

Gezien de goede kwaliteit van het materiaal verwachten we dat hier de brandlucht uit zal zijn, net als bij mijn buro. Buro's die later zijn gekocht bij Staples (Offiice Centre) raken hun brandluchtje niet meer kwijt en moeten vervangen worden zoals we hierboven hebben gedaan met de tijdelijke balie in het Rabobankpand.

dolmans1

dolmans2

 

 

 

Zaterdag 13 mei

De laatste loodjes voor wat betreft telefonie en internet. Telefonie werkt nu bijna geheel normaal. Nog 1x iemand die na het weekend wat moet aansluiten en dan hebben we ook weer lokaal internet wat we voor veel zaken nodig hebben, zoals ecg's.

Ondertussen kleine hobbels op de nieuwe locatie te nemen. Zo hebben wij alle onderzoekslampen altijd aan een rail aan de muur hangen. Deze rails ontbreken op de nieuwe lokatie wat onhandig manouvreren oplevert met de lampen. Bij collega's maar even de vraag neergelegd of zij misschien nog een lamp op een poot hebben. Ook een (oplosbare) onhandigheid is dat de oplader van mijn oren/ogenkijker is afgevoerd kort na de brand en nog niet schoongemaakt retour. Weet zelfs niet bij welk bedrijf de oplader terecht gekomen is. Momenteel leen ik maar de oren/ogenkijker van Jesper Dörge (arts in opleiding) die op losse batterijen werkt. Na het weekend maar eens op speurtocht naar de oplader, want dat is toch wel erg onhandig voor zo'n veelgebruikt apparaat.

Vandaag even in de praktijk aan de Beethovenlaan geweest. Er is flink gesloopt en schoon gemaakt. Alles wordt afgenomen om zoveel mogelijk roet te verwijderen. Zodra die klus helemaal klaar is zal er een afsluitende laag worden aangebracht om elk resterend luchtje in te sluiten.

Op de foto's hieronder is goed te zien dat de muren zijn schoongemaakt, de plafonds helemaal gesloopt en de blauwe zigzag (de blauwe wand tussen de wachtkamer en mijn balieruimte) gesloopt. Delen van het dak in de buurt van de brandhaard zullen geheel worden verwijderd.

De schoonmaakwerkzaamheden zullen nog ongeveer 1-2 weken duren. Daarna is het tijd voor de aannemer. De werkzaamheden zullen tot na de bouwvak duren...

 

de hal

hal

 

Je kijkt zo vanuit de wachtkamer in de balieruimte.

wachktamergesloopt

balieruimte

 

kameraios

De kamer van de huisarts in opleiding.

 

 donderdag 11 mei

Vandaag met het sloopbedrijf, bouwexpert en aannemer door het pand geweest. Grootste probleem is om op zo'n korte termijn alle werkmensen te vinden die het pand weer moet verbouwen. Waar een paar jaar geleden aannemers nog blij waren met een klus als deze is het nu een hele kunst om alle mensen binnen zo'n korte tijd bij elkaar te krijgen en in te plannen. In ieder geval zal het pand niet voor de bouwvak opgeleverd gaan worden. Dus waarschijnlijk wordt het eind augustus, of in september. Als alles verder meezit.

Vandaag zou de internetverbinding functionerend zijn, maar bij controle en installatiewerkzaamheden door het telefoniebedrijf bleek dat toch niet het geval. Morgen komt KPN het alsnog in orde maken en zouden we weer al onze telefoniefuncties terug moeten hebben inclusief receptenlijn, wachtrij, fax, doorverbinden ed. Niet meer behelpen met mobieltjes. Hoera!

Na het weekend zouden we dan ook weer lokaal internet moeten hebben. De maximale internetverbinding die hier in dit deel van Maarssen beschikbaar is is echter te langzaam voor de combinatie van telefonie en werken via internet. Zoals ik eerder heb verteld werken we via internet in een computeromgeving waarbij alle patientedossiers zich in een beveiligde en professioneel beheerde omgeving bevinden. We zijn dus echt afhankelijk van een snelle internetverbinding welke hier niet aanwezig is. Wordt tijd dat er glasvezel wordt aangelegd in Maarssen ...

Tussen de bedrijven door ook nog met collega Mieke Wolfs met de gemeente wezen praten over onze toekomstplannen om met 4 huisartsen in het project Harmonieplein over enkele jaren een medisch centrum te ontwikkelen met uitbreiding van het zorgaanbod in het centrum van Maarssen. Ook dit wordt een nog een kunst aangezien maatschappelijk functies als een gezondheidscentrum niet financieel opbrengen wat horeca of  woningen opbrengen. We gaan ons echter de komende periode hard maken, samen met apotheek en andere zorgdisciplines, om het enthousiasme bij de gemeente voor de plannen om te zetten in haalbare en concrete vervolgstappen.

 

dinsdag 9 mei

Vandaag en morgen was en is het doel zo normaal mogelijk spreekuur te doen. We zitten er tenslotte voor de patiëntenzorg. Wel vandaag kleinere klussen tussendoor gedaan. Einde van de middag nog resterende verbruiksmiddelen ontvangen en morgenochtend volgen gebruiksmiddelen van de oude inventaris welke gereinigd zijn en een speciale ozonbehandeling hebben gekregen in de hoop dat daardoor de brandlucht eruit gaat. Dat dat niet altijd lukt blijkt uit de 3 tafels welke we momenteel gebruiken, maar die nog behoorlijk ruiken. Morgen na het spreekuur heb ik het plan om met aios Jesper Dörge samen de tafel van de balie te vervangen door een nieuw exemplaar. De rest volgt dan nog. Tevens spelen we met de gedachte om de behandelde onderzoekstafels in een lege niet gebruikte ruimte te plaatsen en de volgende ochtend te kijken hoe het ruikt. Als het toch nog ruikt naar de brand zal daarvan bijvoorbeeld de bekleding moeten worden vervangen. Hetzelfde kan gelden voor stoelen en dergelijke.

Vandaag hebben we ook de spirometer (longfunctieapparaat) opgestuurd voor onderzoek en eventueel reparatie danwel vervanging door de leverancier. Hopelijk kunnen we over ruim een week weer longfuncties uitvoeren.

Ondertussen kijk ik uit naar donderdagochtend als we door het pand aan de Beethovenlaan gaan met de bouwexpert en aannemer. Ben benieuwd naar de afspraken die we gaan maken en of er iets meer duidelijk wordt over de termijn die met de verbouwing gemoeid is.

 

Maandag 8 mei

Vandaag zijn we begonnen in ons tijdelijk onderkomen in de voormalige Rabobank aan de Raadhuisstraat 33. In onze beleving en voor zover wij weten is alles goed gelopen op een strubbeling in het begin na. De eerste 20 minuten bleek de extern ingeprogrammeerde doorschakeling van de telefoon niet goed ingeprogrammeerd te zijn waardoor we die 20 minuten niet bereikbaar waren. Gelukkig konden de telefoniemensen dit snel oplossen. Rest van de dag is goed gelopen. Els, waarnemend assistente voor Anna-Marie die deze week in het buitenland is, is wat extra uren gebleven zodat onze eigen assistente Ingrid toekwam aan wat orde op zaken stellen met de administratie, het verwerken van de vanochtend gearriveerde verbruiksartikelen en een begin te maken met het steriliseren van de instrumenten. Morgen volgt de rest van de bestelling van verbruikartikelen. Ook een nieuwe tafel ter vervanging van de afgekeurde balietafel is gearriveerd. Woensdagmiddag kunnen we deze omwisselen.

Ondertussen de hele dag druk bezig geweest met verzekeraars, experts voor beoordeling schade, telefonie, automatisering, in orde krijgen ECG (we kunnen nu weer hartfilmpjes maken), etc, etc. Longfuncties kunnen we nog even niet maken. Het apparaat wordt opgestuurd voor inspectie en zo nodig vervanging van gevoelige onderdelen, danwel het gehele apparaat. Ik hoop van harte dat het geregel straks wat minder wordt en we ons wat meer kunnen  gaan richten op de verbouwing aan de Beethovenlaan. Wat natuurljk ook weer veel geregel met zich meebrengt. Donderdag de eerste afspraak om met aannemer en bouwkundig expert door het pand te gaan.

Mede dankzij het spreekuur van Jesper Dörge (algemeen militair arts in opleiding) was er op genoeg momenten tijd voor mij om tussen de bedrijven door ook nog al die andere zaken te regelen. Maar eerlijk gezegd focus ik mij liever op mijn rol als huisarts dan dit hectische multitasken.  We hadden overigens de indruk dat het minder druk was dan we gewend zijn na een week vakantie; mogelijk dat mensen er rekening mee hielden. In ieder geval is het daarmee vandaag zonder al te veel problemen verlopen.

Hartverwarmend waren de kaartjes en zelfs bloemstukken welke spontaan bezorgd werden. Daar waar we ons zeer bewust zijn dat de situatie voor onze patiënten  lastig is is het fijn dit soort blijken van steun te ontvangen.

 

Zondag 7 mei

Dit weekend de puntjes op de i gezet. 

De computers werken de komende 2 weken op halve kracht totdat KPN de een vaste internetlijn geactiveerd heeft. Helaas geldt hetzelfde voor de telefonie welke ook afhankelijk is van een internetlijn. Over 2 weken verwacht ik dat alles weer bij het oude is; tot die tijd behelpen we ons met mobiele telefonie: 1 spoedtelefoon en 1 telefoon voor de praktijklijn. Het is daarbij gedurende deze 2 weken niet mogelijk de receptenlijn in te spreken, doorverbonden te worden, een fax te versturen, of in de wachtrij te komen. Maar we kunnen werken en over 2 weken wordt  het weer zoals we het graag willen voor u en voor ons.

Al met al is het weekje meivakantie heel anders gelopen dan gepland. Desaltnietemin gaan we de komende periode met frisse moed en de beste bedoelingen tegemoet. Mocht er iets niet goed lopen in de communicatie, of onze oplossingen niet aansluiten bij uw verwachtingen wil ik u vragen met ons daarover in gesprek te gaan. Misschien kunnen we iets verbeteren in de tijdelijke oplossingen, of toelichting geven waarom we gekozen hebben voor een bepaalde oplossing, of uitleggen dat er geen alternatief is. Ondertussen werken op de locatie Beethovenlaan hard verder om alles weer op orde te krijgen. Dit gaat naar verwachting dus 3-4 maanden duren.

 

Dan nu  vast een kijkje binnen in de tijdelijke praktijkruimte:

De entree aan de Raadhuisstraat 33.

ingang

 

De wachtkamer.

wachtkamer1

wachtkamer2

 

De balie met Ingrid.

balie1

 

balie2

 

Spreekkamer 1 van huisarts Chris van Wincoop.

spreekkamer1

spreekkamer1b

spreekkamer1c

spreekkamer1d

 

Spreekkamer 2 van de Jesper Dörge, Algemeen Militair Arts (AMA) in opleiding; normaal hebben we altijd een huisarts in opleiding in de praktijk, maar gedurende een half jaar doet Jesper Dörge als AMA het eerste deel van de huisartsenopleiding.

spreekkamer2

spreekkamer2b

spreekkamer2c

 

Spreekkamer 3 (naast de kamer van de balie). Deze zal worden gebruikt door de assistente en de praktijkverpleegkundigen.

spreekkamer3

spreekkamer3b

 

vrijdag 5 mei

Vandaag hebben we de praktijk weer ingericht. De computers zijn weer in een netwerk gehangen en een tijdelijke internetverbinding is tot stand gebracht. Weliswaar nog niet zo snel als het zal zijn als een echte internetaansluiting is gerealiseerd, maar die laat nog 2 weken op zich wachten. Met de schoongemaakte inventaris hebben we de spreekkamers weer ingericht; waarschijnlijk gaat hier nog wel het een en ander afgekeurd worden, aangezien hier en daar toch nog een geurtje is blijven hangen...

Alleen de leverancier van onze medische verbruiksartikelen is het niet gelukt de spullen vandaag te bezorgen. Dit wordt pas maandag helaas. Ter overbrugging even een paar spulletjes gehaald bij collega de Vries.

Morgen nog even de puntjes op de i zetten en dan kunnen we maandag aan de slag. Ongetwijfeld zullen we nog wel tegen wat problemen aan gaan lopen en zal het allemaal niet zo vlot lopen met de telefoon e.d. als u gewend bent, maar ik ben zeer blij dat we binnen zo'n korte tijd zo veel voor elkaar gekregen. Heel veel mensen, instellingen en bedrijven hebben door flinke extra inspanningen dat mogelijk gemaakt. Maandag zijn we open op Raadhuisstraat 33!

 

donderdag 4 mei

Vandaag is de fi Dolmans druk bezig met de sloop in ons uitgebrande praktijkpand. Alle plafonds zijn er nu wel uit. Met de complete schoonmaak zullen zij nog wel heel wat dagen (misschien nog wel 2 weken) nodig hebben. De muren moeten weer schoon gemaakt en behandeld worden en voor de onderkant van het dak geldt hetzelfde. Ondertussen blijkt het best lastig een aannemer te vinden die momenteel tijd en mensen heeft om op zo'n korte termijn deze forse klus aan te pakken. Ook dat gaat hopelijk goed komen.

Dat een huisartsenpraktijk anno 2017 volledig afhankelijk geworden is van internet blijkt in onze huidige situatie eens te meer. Zowel voor de computers als voor de telefonie. Het Huisarts-Informatie-Systeem (HIS), de software waarmee wij dagelijks werken in patiëntendossiers, wordt gehost door een  hierin gespecialiseerd ICT bedrijf  waarbij de dossiers in een beveiligde omgeving worden geraadpleegd door de huisarts. Ook de telefonie zit 'in de cloud'. Omdat KPN op z'n vroegst binnen 1,5 -  2 weken een werkende internetverbinding kan opleveren op de tijdelijke locatie zoeken wij naarstig met  onze ICT en telefonie dienstverleners naar alternatieve wegen om die periode te overbruggen. Zij hebben hier een dagtaak aan en morgen kunnen we in het oude Rabobankgebouw aan de Raadhuisstraat gaan kijken of het lukt dit werkend te krijgen. Voor de overbruggingsperiode van 2 weken zonder normale vaste internetverbinding kan dit betekenen dat we geen receptenlijn hebben die mensen kunnen inspreken en bijvoorbeeld niet de mogelijkheid hebben voor mensen die bellen om in de wachtrij te wachten tot de assistente klaar is met het voorgaande telefoongesprek. Eigenlijk zoals we vroeger gewend waren te werken, maar de standaard van telefonische serviceverlening is in de loop der jaren flink toegenomen. Mogelijk dus even terug in de tijd met de telefonie. Morgen weten we hier meer over.

Ondertussen zijn we druk met het plaatsen van vele bestellingen om weer nieuwe voorraad te krijgen van verbruikartikelen. Het is niet de bedoeling maandag 8 mei open te gaan en nog geen pleister hebben om te plakken. Dit levert bizar grote bestellingen op bij onze toeleverancier van medische verbruiksartikelen. Ook Saltro gaat onze materialen weer flink aanvullen. Ondertussen een auto vol kantoorartikelen opgehaald en het gevoel dat ik nog 2 auto's kan vullen. Eerst vrijdag en zaterdag maar eens gaan inrichten en wat we tekort komen verder aanvullen.

woensdag 3 mei

Ik ben bijzonder blij te kunnen melden dat het gelukt is een tijdelijk plek te vinden voor de praktijk!

In het oude Rabobankgebouw (Raadhuisstraat 33; op steenworp afstand van de praktijk) zullen wij naar ik hoop maandag 8 mei voor u de deuren kunnen openen.

De Rabobank heeft zich erg ingezet om dit mogelijk te maken. Alle medewerking wordt verleend om op zo'n korte termijn het pand voor de praktijk beschikbaar te stellen. We zijn hier enorm mee geholpen en misschien wel voor de hele periode van de verbouwing. Dat laatste is nog even afwachten en hangt samen met de officiële overdracht van het pand van de huidige eigenaar (Rabobank) naar de nieuwe eigenaren. Op dit moment is nog niet geheel duidelijk of dit vóór of ná de zomervakantie zal plaatsvinden.

Het belangeloze aanbod van de Rabobank om in het pand tijdelijk aan mijn praktijk huisvesting te bieden lost voor mij en daarmee voor de patiëntenzorg van veel mensen in Maarssen een uitkomst.

Voor ons is het een hele opluchting dat we zo'n fijne locatie hebben gevonden op steenworp afstand van de eigen praktijk om u 1 week na de brand al te kunnen ontvangen.

We zijn ondertussen druk bezig met regelen van automatisering, telefonie, inrichting, etc. etc. En natuurlijk de werkzaamheden in ons praktijkgebouw aan de Beethovenlaan. Daar zijn we ondertussen druk bezig met sloop. Met het verwijderen van de plafonds is vandaag een begin gemaakt. In al mijn spreekkamers en bij de balie zijn de plafonds al verwijderd. Inderdaad blijkt achter de plafonds en in het isolatiematerial onder het dak de nodige roet te zijn gekomen. Het verwijderen van de plafonds is dus geen overbodige luxe, anders was bij elk zonnetje op het platte dak de praktijk weer naar brand gaan ruiken.

 

 

dinsdag 2 mei

Vandaag is de hele praktijk leeggehaald. Alle verbruiksmiddelen zijn weggegooid. De meubels zijn door de fi. Dolmans meegenomen om schoon te maken en een ozonbehandeling te krijgen. Enkele grotere meubelstukken volgen morgen nog.

In de lege kasten van kamers waar alleen roetschade is is goed te zien dat ook daar het roet is doorgedrongen in afgesloten kasten:

IMG 1976

alle verbruiksmiddelen in de kasten zijn vandaag weggegooid: verbandmiddelen, hechtmateriaal, mesjes, oordopjes, spuiten, naalden, (steriele) handschoenen, etc, etc, etc...

Vandaag is de bouwtechnische keuring geweest en in het hele pand zullen alle plafonds eruit moeten, evenals alle vloeren en de blauwe zig-zag in de wachtkamer. Ook de ramen/kozijnen in de wachtkamer moeten worden vervangen. Het meubilair is deels afgkeurd, deels zal worden getracht deze te behouden.

Verwacht wordt dat de verbouwing zo'n 3-4 maanden zal gaan duren.

Ondertussen gaat de zoektocht naar geschikte praktijkruimte verder. Hier zijn we nog niet uit. Wordt vervolgd. Ondertussen krijgen we wel van collega's, ex-collega's, gemeente en anderen tips. Hiermee zou het toch moeten lukken, maar het is wel erg kort dag. Als ik maandag 8 mei weer wil werken zal ik vrijdag 5 mei al moeten starten met inrichten van de nieuwe ruimte, installeren van het computernetwerk, telefonie ed. Maaaaarrrr .... als het niet kan zoals het moet zal het moeten zoals het kan. Het is misschien te veel gevraagd om zo snel zo veel te willen. We gaan het meemaken...

Nog wat impressies:

 bloemen

schilderij

paashaas

magneten

 

IMG 1957

 

IMG 1934

maandag 1 mei

Het spreekuur voor patiënten met suiker- en longziekte door praktijkondersteuner Rahiella Fatehmahomed van morgen 2 mei zal doorgang vinden in de praktijk van huisartsen Hodes en Van Beek:Merenhoef 34,Telefoon: 0346-561930

Het GGZ spreekuur van woensdag 3 mei door Stephan Westbroek zal vanaf 12:00 uur doorgang vinden op de praktijk van huisarts de Vries: Kerkweg 39, telefoon  0346 - 561216. Voor het ochtenddeel van zijn spreekuur hebben patiënten een nieuwe afspraak gekregen voor volgende week woensdag.

Update. Voor wat betreft de praktijk zijn er vandaag experts langs geweest voor het interieur. Morgen volgt de bouwkundige expert. Voor het interieur gaat gekeken worden wat nog door een gespecialiseerd bedrijf behandeld en gered kan worden en wat niet. Ik hoop van harte dat de meubels, die indertijd speciaal voor de praktijk zijn ontworpen (balie, sommige tafels en kasten) en handgemaakt door een meubelmaker, te redden zijn. Dit houdt in: of de brandlucht er helemaal uit te krijgen is. Hetzelfde geldt voor boeken, dossiermappen, onderzoektafels en rest van het inventaris. Waar de wachtkamer hopeloos verloren is en een troosteloze aanblik biedt lijken de spreekkamers nog redelijk op orde. De schade van het roet is echter groot en nog niet helemaal te overzien. Het is te hopen dat nog het nodige behouden kan blijven.

Het AD is vanmiddag langs geweest voor foto's voor de regiokatern. 

Morgen verdere zoektocht naar tijdelijke praktijkruimte, leeghalen praktijkinventaris door de fi. Dolmans en bouwkundig expert.

We zijn heel blij met alle steunbetuigingen die we hebben mogen ontvangen en het begrip. Veel mensen hebben huns steun geuit aan ons. Dank daarvoor! Naast alle hulp die collega's zowel mij als huisarts als Theo Goedendorp als tandarts aanbieden voelen wij ons daardoor enorm gesterkt!

 

30 april

Om 5:45 uur brandmelding. Het rook komt op dat moment uit het hele pand gezet. In een sterilisatieruimte is waarschijnlijk bij één van de apparaten kortsluiting ontstaan. Naast de directe brandschade is in het hele pand veel schade door de hitte, rook en roet.

Hier de registratie van RTV Stichtse Vecht: link RTV Stichtse Vecht

Hieronder enkele foto's van de u wel bekende wachtkamer welke nu een troosteloze aanblik biedt.

 

IMG 1826

 

wachtkamer

 

IMG 1829

IMG 1834

IMG 1856

IMG 1857

IMG 1877

Brandweer is hier voor de 3e keer aanwezig omdat er tussen het plafond en het dak kurkdroge houtdelen weer zijn gaan smeulen.

 

sterilisatieruimte2

sterilisatieruimte waar de brand is begonnen.

 sterilisatieruimte

 

 

 

 

 

Ga naar boven